La situació de pandèmia va motivar la suspensió de l’acte de lliurament dels diplomes de la última edició. De tota manera, s’espera que el novembre pròxim es puguin donar tant les distincions del 2019 i del 2020 com les d’enguany.
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha anunciat la publicació d’uns llibres que recullen les biografies i fets destacats de les empreses dels guardonats amb els diplomes de Mestre Artesà Alimentari dels anys 2019 i 2020. De moment, ja hi és disponible la versió digital d’aquests llibres.
Recordem que sengles anys es va suspendre l’acte de lliurament d’aquests diplomes: l’any passat per la situació de pandèmia i, l’anterior, per la situació política. Però la previsió és que el novembre pròxim es puguin reprendre l’esdeveniment i es podrien lliurar tant les distincions dels darrers dos anys com els corresponents l’any 2021.
L’any 2020 van ser quatre els associats al Gremi de Flequers de la Província de Barcelona reconeguts com a Mestre Artesà Alimentari: Ramon Lluís Alavedra (Montserrat de Monistrol), Josep Bosch (Manlleu), Jordi Capella (Sabadell) i Enric Francisco (Mataró). A més a més, en Jordi Gasque, del Forn de Nulles i també agremiat, va rebre l’accèssit del Premi Jove Artesà Alimentari Innovador.
El 2019, van ser reconeguts també altres quatre flequers agremiats: Ramon Benet (Sabadell), Tomàs Girvent (Balenyà), Emilio Ojeda (Sant Joan Despí) i Manel Pérez (Argentona).
Cal destacar que la pràctica totalitat d’aquests nous Mestres artesans alimentaris han sigut o són alumnes habituals de l’Escola de Flequers Andreu Llargués, apostant per una formació continua i professional per millorar les seves tècniques i l’oferta de productes als seus establiments. Repassem breument a continuació les seves circumstàncies professionals.
Reconeguts l’any 2020
- Josep Bosch Burganya (Pastisseria-Forn Sant Roc, Manlleu)
Aquest flequer de quarta generació regenta un forn que es remunta l’any 1888, quan va ser fundat pel seu besavi Ramon Rovira.
Tots els pans de la Pastisseria-Forn Sant Roc són elaborats de forma artesanal, amb matèries primeres de primera qualitat i seguint el procés artesanal de mescla, temps d’espera i repòs per tal d’aconseguir una penetració de les fècules i posterior cocció amb el forn de llenya. Els productes estrella són la coca de pinyons i ou i el pa de pagès.
- Jordi Capella Escanilla (Fleca Roca, Sabadell)
Amb una trajectòria de 29 anys de professió a l’esquena, els seus inicis van ser al negoci familiar, fundat l’any 1957 per Pere Roca. El 1989 es va constituir la Fleca Roca, de la que són administradors ell i la seva esposa, Concepció Roca.
L’objectiu de l’empresa, ubicada a Sabadell, sempre ha estat defensar el consum de pa artesà i de qualitat, oferint diàriament als seus clients una àmplia varietat d’especialitats elaborades de forma artesana.
- Ramon Lluís Alavedra (Fleca Alavedra, Monistrol de Montserrat)
Ramon Lluís Alavedra és forner de tercera generació i fa 35 anys que exerceix aquest ofici.
Diàriament elabora una gran quantitat de productes flequers, de brioixeria i de pastisseria de la més alta qualitat i sempre conservant la tradició artesana familiar. En són un exemple el pa de pagès, de multicereals, d’espelta, de sègol, gallec, xapata, de vidre, coques de forner, de brioix, coca de mató, coca de poma, així com pastissos, braços de gitano, lioneses i tortells, entre d’altres.
- Enric Francisco Soms (Can Kiku Forn de pa, Mataró)
Enric Francisco, fundador i administrador de Can Kiku, és l’únic Mestre Artesà d’aquesta edició del 2020 que és flequer de primera generació. El 1988
arrencà amb un petit obrador per fer berlines, per a distribuir a botigues de Mataró, compaginant aquesta feina amb una altra. El 1993 engegà la primera botiga pròpia venent directament pa i brioixeria.
A Can Kiku es vetlla per la qualitat en l’elaboració dels productes flequers i de pastisseria, tot mantenint una metodologia artesana, però sense negar-se als avenços tecnològics, sempre que no afectin ni a la qualitat ni a la composició nutricional.
Edició de l’any 2019
- Ramon Benet Aregall (Benet Valls, Sabadell)
Ramon Benet és forner de 3a generació i porta 36 anys que exerceix l’ofici. Actualment, el negoci gira a nom de la societat Benet Valls, S.L., de la qual és l’administrador, i per a la seva explotació compta amb la col·laboració de dos dels seus quatre fills.
A l’obrador de Cal Benet sempre s’ha apostat per la qualitat i l’artesania. En aquest obrador se segueix la tradició familiar, utilitzant mètodes artesanals amb llargues fermentacions i amb primeres matèries de qualitat i de proximitat. S’hi elaboren diàriament tota mena de pans artesans, brioixeria i productes de pastisseria. Les especialitats que cal destacar són la coca de recapte i els panadons, productes típics lleidatans, que tenen molt èxit entre la seva clientela.
- Tomàs Girvent Oliva (Forn Girvent, Balenyà)
Tomàs Girvent Oliva és forner de tercera generació. Fa 46 anys que exerceix aquesta professió. Ell i la seva germana Loreto van constituir l’any 2000 la societat mercantil Forn Givernt, S.L., essent-ne actualment l’administrador i responsable del procés de l’elaboració del pa.
En el seu obrador s’elabora una gran varietat de pa i brioixeria de la més alta qualitat i sempre cercant la tradició i l’artesania, trets que ha heretat dels seus avantpassats. Com a especialitats destacables cal esmentar el pa de pagès, els llonguets, els pans de cereals i les coques de forner.
- Emilio Ojeda García (Forn de Pa Luna, Sant Joan Despí)
Emilio Ojeda és forner de 2a generació. Exerceix l’ofici des de fa 37 anys. Des de l’any 2000 és titular del negoci familiar, on participa activament tota la seva família: el seu fill, que treballa amb ell a l’obrador, i la seva esposa i la seva filla, que estan a càrrec de l’establiment de venda.
El sistema de treball de l’obrador del Forn de Pa Luna està molt actualitzat i és innovador, però sense haver perdut la tradició artesana. Utilitzen farines nacionals i també farines mòltes a la pedra. Es fa servir massa mare natural i es fan llargues fermentacions. El format del pa és manual i l’enfornat es fa en un forn de sola refractària que aporta crostes cruixents.
- Manel Pérez Coronas (Fleca Casas, Argentona)
Manel Pérez Coronas porta 33 anys que exerceix l’ofici de forner, havent començat a treballar a l’empresa familiar el 1985, to i que la tradició flequera a la seva família es remunta al 1873. Així, durant quatre generacions seguides han fet pa cada dia, de forma artesanal, sense presses, amb cura, fent llargues fermentacions i utilitzant matèries primeres de qualitat.
El 1995 va constituir Fleca Casas, S.L., essent en Manel l’administrador i responsable de la societat, amb la col·laboració de la seva esposa, Rosa M. Casas.
Des de fa uns anys s’ha ampliat l’empresa amb l’activitat de pastisseria, gelateria i degustació.