Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

Focaccia de romaní i festuc amb pesto, mortadel·la de bolonya i mozzarela

 

La  ‘focaccia’ és una espècie de pa pla usualment cobert amb herbes aromàtiques i altres ingredients. Considerat un plat de la cuina italiana tradicional, està molt relacionat amb la popular pizza i la seva ‘cosina catalana’, la coca. La recepta bàsica d’aquesta preparació es creu que prové dels antics etruscs o fins i tot dels grecs, encara que es considera una delícia de la gastronomia de la regió de Ligúria, anomenada ‘fugàssa’ en l’idioma ligur.

Com ja hem dit, la massa de la focaccia és similar en estil a la de la pizza, i consisteix en farina, oli, aigua, sal i llevat. Però, a diferència de la de la pizza, no sol portar salsa de tomàquet abans d’enfornar. Aquesta preparació és molt popular a Itàlia i s’amaneix normalment amb oli d’oliva i sal gruixuda, aromatitzant-la amb herbes com el romaní.

 

Focaccia de romaní i festuc

  • 950 gr farina (t65)
  • 950 gr farina (t80)
  • 100 gr semolina
  • 400 gr massa sucre
  • 1.500 ml aigua
  • 100 gr oli d’oliva
  • 60 gr llevat
  • 44 gr sal
  • 60 gr extracte de malt
  • 30 gr romaní frec picat
  • 300 gr festucs picats

Focaccia de romaní i festuc

  1. Pastar tots els ingredients excepte el romaní i els festucs, que els afegirem al final del pastat.
  2. Col·locar la massa en un recipient greixat i tapar. Deixar reposar fins que dobli el volum, aprox., 60’.
  3. Dividir peces de 250 g i bolejar. Deixar reposar 20’. Untar el motlle de 22 cm de diàmetre amb oli d’oliva.
  4. Posar la massa al motlle, afegir oli d’oliva damunt i picar amb els dits fins que la massa arribi als laterals del motlle. Fermentar 2 hores.
  5. Posar oli d’oliva per damunt i picar suaument la massa, afegir sal i enfornar. Forn a 240 °C durant 14’.
  6. Una vegada surti del forn, desemmotllar i emplenar (farciment ‘focaccia’: brots verds, mozzarella, mortadel·la de Bolonya, olives de Kalamata, salsa pesto).