Buscar
Cerrar este cuadro de búsqueda.

Ja és aquí la 17a edició del Dia Mundial del Pa

Com cada any, el Gremi de Flequers de la Província de Barcelona ha preparat diferents accions per donar difusió a la diada el pròxim 16 d’octubre

 

Com cada any, la fleca de tot el planeta celebrarà el 16 d’octubre el Dia Mundial del Pa, que enguany arriba a la seva 17ª edició.  Aquest esdeveniment, amb el qual tots els forners i forneres del món reivindiquen i commemoren un aliment bàsic, serveix per a que les organitzacions flequeres i els flequers, i flequeres de forma individual, aprofitin l’ocasió per a promocionar el pa i d’altres productes de fleca.

El pa forma part de l’alimentació dels humans des d’èpoques prehistòriques, ja en excavacions neolítiques s’han descobert restes de pa. No obstant, va ser a l’antic Egipte, amb el descobriment del llevat, que es va produir l’inici de la panificació actual. Posteriorment, a la Grècia i Roma clàssiques és on la industria del pa es va desenvolupar i l’ofici de flequer es va consolidar com un element social i laboral d’alt reconeixement.

Des del punt de vista nutricional, el pa aporta a la nostra dieta una gran quantitat de nutrients essencials per al nostre organisme (fibra, proteïnes, minerals, vitamines, etc..). Així doncs, el seu paper com a part d’una bona dieta equilibrada és fonamental.

D’on sorgeix?

El Dia Mundial del Pa es celebra arreu del món des de l’any 2005, gràcies a la iniciativa del president del Gremi de Flequers de la Província de Barcelona, Andreu Llargués.

Llargués, que representava Espanya, convidat per Ceoppan, a les reunions que celebrava la Unió Internacional de la Fleca i de la Fleca-Pastisseria (UIBC) , viatjava a l’assemblea general que es va convocar a Innsbruck,  quan va llegir en el diari que aquell dia, 27 de març, es celebrava el Dia Mundial del Teatre. “Vaig pensar que si el teatre tenia un dia internacional, el pa no podia ser menys. Al cap i la fi, el pa és la base de l’alimentació des de la prehistòria”, relata Llargués. 

Així va ser com es va proposar a l’assemblea general de la UBIC la creació del Dia Mundial del Pa, fent-lo coincidir amb la data que va ser proclamada per l’Organització de les Nacions Unides per l’Agricultura i l’Alimentació (FAO) com a Dia Mundial de l’Alimentació. El seu proposit és per dedicar un dia a la història i al futur del pa, per compartir la feina dels forners i forneres, i intercanviar parers sobre la matèria primera amb la qual s’elaboren tantes varietats de pa.

Des de llavors, els flequers i amants del pa de tot el món commemoren cada 16 d’octubre un aliment mil·lenari i imprescindible per la humanitat.

Campanya de promoció del pa del Gremi

Com cada any, el Gremi de Flequers de la Província de Barcelona ha preparat diferents accions per donar difusió a aquesta diada:

  • Pòster del Dia Mundial del Pa per als establiments i xarxes socials: els flequers artesans poden lluir aquest cartell als seus establiments, tot posant en valor davant dels seus clients, la importància cabdal del producte flequer de qualitat en l’alimentació saludable. Aquest pòster s’han fet arribar als agremiats mitjançant correu ordinari i també es pot descarregar en aquest link per compartir-ho a les xarxes socials.
  • Campanya de ràdio: s’han preparat diferents falques publicitàries per als programes de més audiència de les emissores RAC1 i a CATALUNYA RADIO, durant tot el dia 16 d’octubre, per donar a conèixer aquesta diada entre els consumidors i el públic en general.